Frågor Val

1. Hur gick valet?

det gick inte så bra, jag hade helst velat att dom Rödgröna skulle ha vunnit, men Alliansen tog segern. Sverigedemokraterna fick en vågmästarställning. Det betyder att vi tar ett steg ut i det okända. Jag tycker att det var ett misstag att inleda ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, för då kanske Socialdemokraterna fått flest röster för deras politiska åsikt. Nu väntar en svår tid av omprövning för Socialdemokratin.

 

http://www.expressen.se/

 

2. Röster procent per parti?

Rödgröna = 43,7%                   Alliansen= 49,3%

(S) = 30,9                                (M) = 30,0(V) = 5,6

(MP)= 7,2                                 (FP)= 7,1

(V) = 5,6                                 (C) = 6,6

(KD)= 5,6

http://www.aftonbladet.se/

 

3.Hur fördelas mandaten i riksdagen?

Rösterna är lika mycket värda, man fördelar mandaten emellan partierna. Av de totalt 349 platserna i riksdagen är 310 så kallad fasta valkretsmandat. Men endast de partier som uppnått en viss storlek i valet får mandat.

 

http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1536.aspx

 

4.Vad innebär att ett parti får en vågmästarroll?

Det riktiga uttrycket för denna position är tungan på vågen. Medan ett parti är en vågmästare innehar makten T.ex leder en regering. Även ett litet parti kan få väldigt stor makt, som tungan på vågen kan innebära.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vågmästare_(politik)

 

5.Varför gick det så? Vad säger tidningarna? Vad tror du det beror på?

eftersom ingen av de andra parterna har majoritet. Sverigedemokraterna har 2 mandat, medan de Alliansen får 24 och de Rödgröna 25. Tidningarna säger att Sverigedemokraternas väljare ser sig som förlorare. Det är annorlunda med Sverigedemokraterna. Dom har i södra Sverige mandat i flera kommuner och landsting.

 

http://vlt.se/asikter/ledare/1.844976-sverigedemokraternas-valjare-kan-kallas-politiskt-fattiga-och-kanner-sig-vara-pa-samhallets-skuggsida-



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0